IMG_3419

IBC 2010 – DSLR vs Panasonics nye AF 101

IBC 2010 havde lagt sit fokus på 3D, der blev vist 3D fjernsyn, 3D film i biografen, 3D kameraer, 3D work flow, hvordan man laver 2D film om til 3D, you name it.

En ting kan vi i hvert fald konkludere, 3D er her for at blive. Når det er sagt vil jeg hellere koncentrere mig om et spørgsmål som vi Web Video nørder – synes er mere interessant.
Har Canon’s DSLR kameraer fået konkurrence af Panasonic’s nye AF 101?
DSRL kameraer har indtil nu opfyldt et behov for at lave optagelser med stor sensor look (dvs. set filmagtig look med en lav skarpehedsdybde og progressive scan frames) til en meget fornuftig pris.
Alle der har brugt DSLR kameraer til at filme med er enige om det fantastiske resultat, man kan få ud af dem hvis man er omhyggelig – der er dog visse begrænsninger…
Ergonomien er ikke optimal, kameraerne er simpelthen ikke er konstruerede som professionelle film/videokameraer.
Man savner en ordentlig søger, der kan vinkles alt efter de forskellige optagehøjder og ydermere er det svært at checke om optagelserne er i fokus.
Der er kun Pal og HDMI udgang, hvilket begrænser tilkobling af professionelle monitorer og optagelserne blive lageret i et hårdt komprimeret format H.264, hvilket gør optimering og farvekorrektion vanskelig i post production.
Muligheden for professionel lydoptagelse i DSLR er mangelfuld og der savnes tidskode.
Der kan tilkøbes en uhyre mængde tilbehør og modificeringer for optimering af kameraet til high-end professionel videoproduktion, det er meget velfungerende men også meget bekosteligt.
Nu er Panasonic kommet med et alternativ. Et lille kamera med en stor sensor hentet fra 4/3 still-billed-systemet AF 101, der er i stand til at få ukomprimeret video ud via professionel HD-SDI, låsbar kabling og understøttelse af tidskode, i modsætning til HDMI. En yderligere fordel ved HD-SDI er, at man kan tilkoble alle professionelle monitorer. Optagelser kan lagres i AVC-i format på 2 stk CF kort i kameraet med hot swap. Kameraet har mulighed for lydinput via XLR, som er industristandarden for professionel lyd.
AF101 er et godt bud på et stor sensor kamera, som kan fungere out of the box. Kameraet er  konstrueret med en indbygget traditionel søger, som giver en frihed når man arbejder, og mulighed for at kontrollere fokus.
Stort set alle gængse objektiver på markedet fra prisbillige SLR objektiver til de dyreste og bedste professionelle  objektiver kan anvendes via en adapter.
Kameraet skulle efter forlydende ramme en pris omkring 5000 Euro, hvilket er noget dyrere end et entry level  DSLR kamera, men meget billigt i forhold til et traditionelt cine style stor sensor videokamera.
Vil man gemme sin optagelser i ukomprimeret format kan man investere i et flashdrive, og optage videosignalet fra HD-SDI udgangen.
Convergent Nano Flash egner sig godt til dette formål, men der findes også andre lignende produkter.
Panasonic er ikke den eneste fabrikant der tror, at der er en marked for et kamera i dette pris- og kvalitets niveau.
Sony har et lignende produkt på hylderne med PL Mount  som er standard til professionelle cine lenses. Kameraet blev vist  frem på IBC, dog bag glas, så foreløbig må vi gætte på hvad kassen indeholder, men det ser lovende ud.
Sony Danmark oplyser at det er i produktion i starten af 2011.
Prisen er ikke endelige men vil ligge omkring 5000 euro.
Se en præsentation af Panasonic’s AF101 af Barry Green eksklusivt for DFF og WVA:

 

Skrevet af Michael Rosenloev Jensen og Wiebe van der Vliet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>