kompression resize

Komprimering af video til Youtube

Når man har uploadet sin film på YouTube kan resultatet nogle gange være lidt skuffende.
Her følger nogle tips til at sikre dig det bedste resultat, men inden vi begynder skal vi lige huske på hvad det egentlig er man laver når man komprimerer.

At komprimere er at formindske en files størrelse.

De originale optagelser som du har lavet er alt for store til at lægge ud på internettet.
En råoptagelse har en datarate (d.v.s den hastighed en computer flytter data med, for at afspille optagelsen), der er for høj til at afspille over nettet, det vil kræve for meget båndbredde.
Når man komprimerer en fil nedbringer man dens datarate.
Det gør man ikke omkostningsfrit, og prisen er kvaliteten af din video. En komprimeret version af din film vil altid se mindre flot ud end originalen, og jo mere du komprimerer, jo dårligere bliver kvalitetet.
Der er dog nogle enkle regler man skal holde sig til, for at komme til et resultat, der ikke ser ud som en downloadet dvd-rip.

Optagelsesfasen
I optagelsesfasen kan der med fordel tænkes i at arbejde med billeder som ikke kræver så stor datarate og dermed mindre komprimering:

Undgå store totalbilleder når det er muligt. Undgå også fint tonede lysforløb over ensfarvede flader da det er meget datakrævende og oftest vil se ringe ud efter komprimering, det gælder også hastige ændringer af billedudsnit og voldsomme bevægelser. Interlaced optagelser i stedet for progressive vil udfordre komprimerings-værktøjerne med et ringere resultat til følge. Optageformater der er hårdt komprimeret fra starten vil lide under yderligere hård komprimering og kan resultere i et ringe visuelt udtryk.

Redigering og codec’s
Vælg en losless codec i redigeringsfasen, f. eks. Apple Prores (HQ). Hvis du har anvendt en ‘lossy codec’ er det vigtig at du redigitaliserer det færdige project før du eksporterer din YouTube file.

Komprimer din film kun en gang
Når du re-encoder bliver kvaliteten nedsat, og det kan gå stærkt, komprimering på komprimering vil hurtig ændre din mesterværk til video mudder. Hvis resultatet ikke er som du ønsker start forfra med orginalen som udgangspunkt.

Brug det rigtige værktøj til arbejdet
Der er mange programmer der kan komprimere video, men som er ikke rigtig lavet til det formål. Programmer som Final Cut Pro, Premiere Pro eller After Effects kan godt komprimere din film men de er ikke lavet til det. Det er lidt som at bruge en svensknøgle til at slå en søm i væggen, det vil nok lykkes, men resultatet bliver pænere når du bruger en hammer. Der findes specialprogrammer, Compressor eller Sorensen Squeeze for eksempel, der gør arbejdet meget bedre.

Hold dig til den originale framerate
Når du bruger en anden framerate end den du har anvend til optagelserne, er der stor sandsynlighed for at din film ‘hakker’ når den afspilles.

Upload din film i det rigtige aspect ratio
Hvis din film er i 4:3, det er det gamle fjernsynsstandard, upload den så som værende 4:3. Det betyder at det bliver vist med sorte bjælker i siderne. Når din film er optaget i 16:9 upload den som værende 16:9, så er der ikke nogen bjælker. Der er også en del film på YouTube som har sorte bjælker i siden og ovenfor og nedenunder. Det stammer fra den tid før YouTube anvendte en 16:9 player window. Dengang var det nødvendig at lave en ‘letterbox’ version af din 16:9 video for at få den vist i det rigtige aspect ratio.

High Definition (HD) eller Standart Definition (SD)
Når du har optaget i HD upload din film i HD, du behøver ikke at spare på filestørrelsen på denne konto. Det er bedst at holde sig til en af disse 2 opløsninger (eller resolutions på engelsk) nemlig: 1280×720 or 1920×1080. Når din film er optaget i SD, så upload den i 720×576. Det er ikke nødvendig at nedsatte din resolution, det er oftest grunden til at kvaliteten bliver mindre.

Lav en test
Komprimering er et langsom proces, så lav en test før du komprimerer hele dine film. Du kan også bruge YouTube’s “private” funktion til at sikre dig at ingen ser resultaterne indtil du er helt tilfreds.

Konklusion
Med det forgående i overvejelserne når du laver din film og eksperimenterer med compression settings, er jeg sikker på du kan nå frem til et godt resultat.

Komprimering er en videnskab, og der er en par ‘kompressionister’ der har gjordt meget ud af forske i emnet. En af dem er Brian Gary som har publiceret en række artikler om komprimering på Ken Stone’s website. Ken Stone er en Final Cut Pro guru der har et website som er fuldt af info. Tjek det ud, der en masse spænende info at hente der.

Du kan selvfølgelig også tage en af vores kurser i komprimering for web video. Se på vores kursus tilbud her (link).

Links til komprimering af video til Youtube
Brian Gary’s artikler om komprimering for YouTube
http://www.kenstone.net/fcp_homepage/youtube_compressor_gary.html
http://www.kenstone.net/fcp_homepage/you_tube_redux_gary.html
http://www.kenstone.net/fcp_homepage/you_tube_hd_gary.html

Ken Stone’s website
http://www.kenstone.net/

Skrevet af Wiebe van der Vliet og Michael Rosenloev Jensen

3 Responses to Komprimering af video til Youtube

 1. Linda Moes says:

  Tak for artiklen, Den hjalp mig til at forstå komprimering lidt bedre…

 2. 1. Upload i højeste kvalitet
  YouTube genkomprimerer mine filer. Derfor uploader jeg altid højeste kvalitet til YouTube (dog max. 2 GB for en privat konto).

  2. Hvis videoen er mere en 15 min. lang bliver den afvist af YouTube
  Derfor klipper jeg en video op, hvis den er længere end 15 min. De opklippede dele kan efterfølgende sættes sammen igen i YouTubes online redigeringsværktøj og de vil på den måde blive spillet efter hinanden.

  3. Progressive, deinterlaces, squarepix
  Med alle vores SD DV Pal Anamorphic videoer, konverterer jeg dem fra de oprindelige 720×576 nonsquare pixels til 1024×576 square pixels. Derudover deinterlacer jeg, så jeg det er en progressiv 16:9 fil med square pixels, jeg uploader. YouTube kan ikke (sidst jeg checkede) genkende en 16:9 Anamorph fil og viser den i stedet i 4:3.

  4. Farveændring
  Og så giver jeg SD DV Pal filer et lille nyk opad i kontrasten, da det mindre YUV farverum ellers ser ret blegt ud på en RGB skærm, hvor man er vant til at se hele RGB spekteret.

  5. Lydniveau
  Jeg normaliserer altid lyden til hvad der hedder -0.2 i Soundtrack Pro og hedder 99 i Episode Encoder. Jeg er faktisk ikke klar over om YouTube selv gør det og dermed om det i virkeligheden er nødvendigt.

  6. Endelig har jeg prøvet at sætte 3 videoer sammen i Quicktime Pro ved at kopiere en film og vælge “add to movie”. Det ser fint ud, når det afspilles af Quicktime, men når den fil uploades, er det kun første video, der kommer med op på YouTube.

 3. Rettelse:

  Advanced Video Upload
  Support for large (>2GB) files and resumable uploads (requires Java).
  Try now | Learn more

  Engang kunne man blive YouTube partner og få en større upload-max. Men det er ikke så nemt længere. Se mere info her: http://www.youtube.com/t/partnerships_faq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>